כמעט כל הורה חווה לפחות פעם אחת את החוויה הלא נעימה הזו: החום עולה, הילד חסר שקט ובוכה מכאבים בעיקר בלילה ולפעמים גם מקיא. נכון, זה יכול להיראות כמו התחלה של כל מחלת ילדים, אך במאמר זה נדבר על המחלה שגורמת להכי הרבה מרשמים לאנטיביוטיקה להירשם – דלקת אוזניים או ליתר דיוק דלקת באוזן התיכונה (Otitis Media) והצטברות נוזלים באוזניים.
הבשורה היא שיש דרכים הטבעיות להתמודדות יעילה, גם באמצעים ביתיים פשוטים, עם הבעיה המטרידה הזו עד כדי ביטול ניתוח כפתורים!
דלקת אוזניים – למה זה נפוץ כל כך בילדים ?
הסיבה ההמרכזית היא מבנה האוזן אצל ילדים. ישנה תעלה שמחברת בין האוזן התיכונה לאף (שתפקידה לנקז ולאזן לחצים) ובילדים היא אופקית יותר מאשר במבוגרים, מה שגורם לנוזלים להגיע מהאף (נזלת) לאוזן התיכונה ולהישאר שם. לפעמים ישנו גם שקד שלישי (אדנואיד) שלוחץ על התעלה וחוסם אותה ואז מקשה עוד יותר על הנוזלים להתנקז. הנוזלים משמשים מצע נוח להתפתחות וירוסים ו/או חיידקים הגורמים לדלקת ולכאב.
האם לרוץ לרופא ? האם לדרוש אנטיביוטיקה ?
לרופא אפשר ולפעמים כדאי ללכת (במיוחד כשיש חום גבוה והילד מאוד סובל) אבל מעניין לדעת שהמלצת משרד הבריאות, בדומה להמלצות בארצות רבות נוספות, היא לא לתת מיד אנטיביוטיקה אלא להמתין, וזאת בתלות בגיל הילד ובמצבו. בעולם הרפואה הגיעו למסקנה שבגלל השימוש הנרחב שנעשה באנטיביוטיקה לאורך השנים החיידקים מפתחים עמידות לתרופה ויש חשש שהאנטיביוטיקה הופכת לפחות אפקטיבית. בנוסף דלקת אוזניים יכולה להיות על רקע ויראלי כך שאנטיביוטיקה לא תעזור ממילא במצב זה.
ומה עם נוזלים באוזניים וירידה בשמיעה (אולי גם המליצו לכם על ניתוח כפתורים)?
יש ילדים שהבעיה המרכזית היא צבירת נוזלים, בלי דלקות אוזניים. הנוזלים גורמים לירידה בשמיעה ותסכול – הילד מתוסכל מכך שהוא לא שומע ויכול להיות חסר שקט. לפעמים מופיעות גם בעיות התנהגות.
יש רופאים הממליצים על ניתוח להחדרת צינורית לעור התוף (כפתור). זוהי פשוט צינורית ניקוז שמוחדרת על ידי ניקוב עור התוף ומנקזת את הנוזלים. במקרים רבים ניתן למנוע את הניתוח הזה, על ידי טיפולים בקליניקה ושינויים באורח החיים (בצורה מודרכת). כך שאם המליצו לכם על ניתוח, תמיד כדאי לפנות למטפל מנוסה בילדים כדי לשאול על פתרונות מונעי ניתוח.
איך רפואה סינית ויפנית לתינוקות וילדים עוזרת למצבים האלה?
כשיש דלקת חריפה באוזניים, הרפואה הסינית והיפנית יודעות לתת פתרון מיידי ויעיל לכך, ובהרבה מקרים למנוע מתן אנטיביוטיקה, ויש ילדים שלוקחים אנטיביוטיקה ברצף מפני שהדלקת חוזרת ונשנית.
במקרים של הצטברות נוזלים, הטיפולים מסייעים לניקוז הנוזלים ומחזקים את מערכת החיסון, שבאמצעות מערכת הלימפה מסייעת לניקוז וייבוש הנוזלים ובמקרים רבים כך נמנע ניתוח הכפתורים.
ע. מספרת על הדלקות החוזרות ונשנות והנוזלים באוזניים שגרמו לירידה בשמיעה של בתה הקטנה:
"בכנות, היו מעט חששות והיסוסים לגבי הצלחת הטיפול (פעם ראשונה שמנסים דיקור)… בתי בת השנה וחצי הייתה עם דלקות אוזניים כרוניות , נוזלים באוזניים אשר השפיעו על השמיעה.
הדיקור בתוספת שינוי תזונה בהנחיית ערן, תרמו רבות והפחיתו משמעותית את דלקות האוזניים ואף שיפרו רבות את השמיעה, בזמן יחסית קצר שערן ידע להגדיר מראש. הכל כמובן נעשה במקצועיות, בנועם ובסבלנות להפליא. תודה רבה על הכל"
** אין האמור לעיל מהווה המלצה או התוויה רפואית