בשבוע שעבר קיבלתי לקליניקה כמה ילדים שמה שמאפיין אותם היא בעיה בריאותית שמתבטאת פיזית (למשל התקררויות חוזרות ונשנות, דלקת גרון חוזרת) יחד עם רגישות רגשית, כלומר, הילד רגיש, מה שיכול להתבטא בביישנות, בכי בקלות, סף תסכול נמוך ועוד.
אז מה הקשר בין הדברים?
כאן נכנסת הרפואה הסינית והיפנית עם דרכים מרתקות להתבונן על מקרים כאלה.
כולם מכירים את מערכת החיסון. זוהי למעשה מערכת ההגנה שלנו בפני מחוללי מחלה כמו וירוסים, חיידקים או אלרגנים. כולנו יודעים שאם מערכת החיסון חזקה ומאוזנת, היא תתמודד בהצלחה עם הפולשים האלה.
כהורים לילדים אתם בטח שמים לב שיש ילדים חסינים יותר ויש כאלה שחולים יותר, כך שמערכת החיסון היא דבר לגמרי אישי והיא מושפעת מתהליכים פנימיים, והתהליכים הפנימיים האלה קשורים בקשר הדוק גם עם תהליכים רגשיים.
בואו נסתכל על עוד משתנה במשוואה הזאת: רמת האנרגיה שלנו, למעשה "הדלק" שלנו.
גם רמת האנרגיה מושפעת מכל מיני תהליכים – כשחולים מרגישים מאוד עייפים כי האנרגיה מושקעת בהתמודדות עם מחלה.
כשאנחנו במתח אנחנו מתעייפים יותר בקלות, כי גם כאן, האנרגיה מושקעת בתהליכים שהגוף נמצא בהם כשהוא במתח, ואז יש פחות משאבים לדברים אחרים.
נחזור שוב לרגע למערכת החיסון
היא למעשה מעטפת הגנה חיצונית ששומרת עלינו, לא רק ממחוללי מחלה אלא גם מכל מיני דברים חיצוניים אחרים, למשל – תגובות ורגשות של אנשים אחרים.
מכירים את זה שיש כאלה שנפגעים בקלות ויש כאלה שהדברים עוברים לידם? לראשונים יש מעטפת הגנה דקה ולאחרונים עבה יותר. כן, מעטפת ההגנה הזאת היא גם חלק ממערכת החיסון.
אם אתם מאלה שנפגעים בקלות, קחו בחשבון שאתם משקיעים בזה אנרגיה – חושבים על זה, נכנסים למתח, אולי רוצים להגיב. זה מעייף ובמקרים מסויימים גם גורם לכם להיות חולים.
אז מה עם הילדים הרגישים?
ילדים באופן כללי הם עדינים ורגישים יותר ממבוגרים. למבוגרים יש כבר כלים ודרכי התמודדות שאותם הם רכשו ובעוד שלילד יש מעט, אם בכלל.
לאותם ילדים יש מעטפת הגנה דקה שגורמת לדברים חיצוניים להיכנס ביתר קלות וזה כולל השפעה של אנשים אחרים וכאן, ההורים הם "האנשים האחרים" הכי משמעותיים עבור הילדים ולכם הם הכי משפיעים. אבל לא רק, גם ילדים בגן, גננת ועוד יכולים להשפיע והילד סופג את האנרגיה הזאת אליו.
במקרים מסוימים הילד הרגיש יחלה יותר (בגלל אותה מעטפת הגנה דקה), ובהרבה מקרים זה בגלל מאורע דרמטי שקרה, למשל, אח קטן שנולד שמקבל עכשיו הרבה יותר תשומת לב ממנו.
מה עושים אם יש לכם ילדים רגישים כאלה:
מבינים שהם כאלה והם לא עושים את זה בכוונה, הם פשוט ככה!
נותנים להם הרבה חום ואהבה ובמקרים שאתם מרגישים שתשומת הלב שלכם הלכה לאח אחר, תנו להם תשומת לב בנפרד – בלו איתם זמן איכות, רק איתם.
מביעים פחות ביקורת ופחות דאגה ומחזקים אותם. לפעמים הם מבקשים תשומת לב בדרכים "שליליות" כמו בכי ותסכול. פחות מגיבים לזה בכעס אלא יוצרים סיטואציה חיובית ועוזרים לילד להיכנס אליה.
ילדים רגישים הם אוצר של ממש ויש להם יכולות יוצאות דופן בגלל הרגישות הזאת. גלו אותם, קחו אותם ברגישות לכיוון הנכון עבורם וכולם ירוויחו!