אם אתם הורים, בטח חוויתם את זה. אתם קמים בבוקר ודואגים כמעט אוטומטית שהילדים יצחצחו שיניים, יתלבשו ויקבלו ארוחת בוקר. פתאום אתם מבינים שמשהו לא בסדר – הילד מסתכל עליכם בעיניים חולות ואומר "אני לא מרגיש טוב". בבת אחת הכל משתנה, ויום עבודה שגרתי הופך לבילוי בבית עם ילד חולה.
יכול להיות שאתם מתוסכלים מהעובדה שהילד שוב חולה ואתם שוב איתו בבית, אבל היום אני רוצה לשפר קצת את המוניטין המפוקפק של מחלות החורף ולהציג אותן לא רק כמשהו מטריד ומציק שאפשר להסתדר מצוין בלעדיו, אלא כהזדמנות של ממש, הזדמנות לגוף לעשות כמה דברים שקשה לו לעשות בלי עזרתה של מחלה אקוטית כמו שפעת או הצטננות.
אז איך בדיוק מחלה כזאת היא הזדמנות בשביל הגוף?
אנו גדלים לתוך הידיעה שמחלה היא בהכרח דבר רע – הרי כשחולים לא מרגישים טוב, תשושים ואין כוח, יש חום ולפעמים שיעול וגם נזלת. אז איך יתכן שבכל הסבל הזה יש גם דברים טובים? התשובה היא שהגוף, ובמיוחד אצל ילדים, זקוק בדיוק לדברים האלו כדי לגדול, להתפתח ולהתחזק (בהזדמנות זו חשוב לציין שכל הנאמר כאן מתייחס לילדים מעל גיל שנה).
בואו נתחיל מההתחלה: כשתינוק יוצא לאויר העולם, מערכת החיסון שלו חלשה עד לא קיימת. את החיסוניות הראשונה שלו הוא מקבל באדיבות האמא, בהנקה. כשהתינוק גדל, מערכת החיסון שלו מתחזקת, אך היא עדין חלשה. כאן נכנסת לתמונה המחלה האקוטית. מחלות כאלו חושפות למעשה את מערכת החיסון של הילד לגורמים איתם היא תצטרך להתמודד כל החיים – וירוסים, חיידקים, אלרגנים ועוד. עם החשיפה מערכת החיסון נכנסת לפעולה ומתחילה במעיין מלחמה שמתבטאת במחלה ובכך היא בעצם מתאמנת ומתרגלת את עצמה, בדיוק כמו צבא שזקוק לאימונים כדי להיות כשיר. התמודדות כזאת מחזקת את מערכת החיסון ובונה אותה לקראת האתגרים הרבים שצפויים לה.
מחלה היא גם חברת ניקיון
שרות חשוב נוסף שנותנת מחלה כזאת לגוף הוא עבודות ניקיון. הגוף שלנו מקבל מצד אחד הזנה מבחוץ – אויר ומזון, ומצד שני יודע להפריש החוצה את העודפים, אבל לא את כולם. יש מצבים בהם הגוף מקבל כל מיני דברים שהוא לא ממש יודע איך להתמודד איתם – אם זה במזון: אוכל מעובד (או בלשון פחות עדינה – ג'אנק פוד), תוספות כמו צבעי מאכל וחומרים משמרים לדוגמא, ואם זה באויר שאנחנו נושמים שהוא רחוק מלהיות נקי.
מה הגוף עושה עם כל העודפים האלו?
את כל מה הגוף לא יודע ומסוגל להתמודד איתו הוא מאחסן במקומות שונים ומחכה להזדמנות טובה כדי להיפטר מהפסולת הזו. ההזדמנות הזאת מגיעה כשחולים במחלה אקוטית – פתאום יש הרבה נזלת, והיציאות הופכות לרכות יותר ומה שבעצם קורה זה שהחיידקים או הוירוסים מגרים את הגוף להפריש נוזלים, והנוזלים האלו לוקחים איתם "על הדרך" גם חלק מהפסולת שנאגרה בגוף. זאת גם הסיבה שהרבה פעמים אחרי שמחלימים ממחלה, מרגישים מין תחושת ניקיון פנימית, כאילו הגוף איפס את המערכות שלו מחדש.
אם ככה, כמה פעמים "בריא" להיות חולה בעונת החורף ?
אצל מבוגרים, פעם עד פעמיים. בילדים קטנים (מעל שנה, ההתייחסות לתינוקות קטנים היא אחרת) זה יכול להגיע אפילו עד 4-5 פעמים בחורף (בערך פעם בחודש). יחד עם זאת זה לא הנתון העיקרי שצריך להתייחס אליו. מה שיותר חשוב הוא הזמן שלוקח לילד "לצאת" מהמחלה. אם זה 2-4 ימים, סימן שמערכת החיסון עובדת כמו שצריך. אם המחלה מתארכת, נמרחת או חוזרת בתדירות של שבוע כן שבוע לא למשל, כאן כבר נדרש טיפול חיצוני לחיזוק מערכת החיסון.
על מה חשוב להקפיד כשהילד חולה ?
אשמח לקבל תגובות או שאלות ממש כאן למטה.
** הערה: אין הכתוב כאן משמש הנחיה או התוויה רפואית. במקרה של מחלה מומלץ להתייעץ עם רופא או מטפל מוסמך הבקיא בתחום **
שלום ערן,
תודה רבה על המאמרים הנהדרים שאתה כותב. אני נהנה לקרוא אותם ואני בטוח שהם מסייעים לכל הורה שקורא.
בהצלחה והמשך לשלוח מאמרים מעניינים.
צחי
תודה צחי על התגובה.
כן, זאת באמת הכוונה שלי במאמרים – לתת ידע וכלים בעלי ערך להורים.
מאמר קצר ומעניין מאוד……..
כל הכבוד לכתבה הנהדרת הזאת ששמה את הכל בפרופורציות כי בימינו אנו כל מחלה היא אוייב נוראי. יש למחלות סיבה וחשוב להיות חולה – אמן!
מה נחשב מחלה ? כל נזלת יכולה להימשך 14 יום ,אין אף הורה – שיכול לשבת 14 יום בבית ולהפסיד עבודה..
תגובה למירית:
נזלת בהחלט יכולה להמשך שבועיים ויותר. השאלה היא איך הילד מתפקד במצב זה. אם הוא עייף, יש לו חום שעולה ויורד למשל, זה כבר הרבה יותר מרק נזלת ואם מצב כזה נמשך שבועיים, הוא בהחלט דורש טיפול שהוא יותר מטיפול ביתי – מדובר במערכת חיסון חלשה.
אם הנזלת נמשכת שבועיים, היא לא מי יודע מה מפריעה ולא מונעת מהילד ללכת לגן, מומלץ להפחית מוצרים מעוררי ליחה (כפי שכתוב במדריך), ולעשות כמה דברים ביתיים פשוטים (גם במדריך).
בכל מקרה, אם המצב הוא שהילד נמצא שבועיים בבית, זה דורש כבר טיפול שהוא יותר מטיפול ביתי.
בהצלחה!
ערן
מאמר נהדר! כתבת את הכל בצורה ברורה ומאירת עיניים.