fbpx
חלב! חלב! חבל?

שפים שמתענגים על גבינות יוקרתיות, פרות שמחות באחו, ילדים מאושרים עם מעדנים ומקררים מפוצצים במוצרי חלב…חג שבועות בפתח, וכמו חגים אחרים, תכנים מסחריים ושיווקיים לקחו את החסות גם על החג הזה.

שבועות הוא בכלל חג של ביכורי האדמה

עם המתקפה הפרסומית של מוצרי החלב עכשיו, קצת קשה לזכור ששבועות הוא בכלל חג של ביכורי פרי האדמה.

מנהג אכילת מוצרי החלב התחיל לפני כמה מאות שנים במזרח אירופה (גם כאן האשכנזים אשמים 😊) ואין לו כמעט אזכור בעדות המזרח, כך שהפיכת שבועות לחג החלב הוא עניין חדש.

מה הבעיה עם חלב?!

לחלק מהאנשים אין בכלל בעיה עם חלב, כל עוד צורכים את מוצריו במינון סביר.

אבל לחלק מהאנשים יש רגישות לחלב. לא בהכרח ברמה של אלרגיה שמחייבת אותם לא לגעת בזה, אלא רגישות שיכול לגרום למשל ל:

  • כאבי בטן
  • שיעול
  • נזלת
  • תחושה של ליחה בגוף שלפעמים תקועה
  • כאבי ראש
  • כאבי פרקים
  • עייפות
  • בעיות בעור
  • חוסר איזון במערכת החיסון

הסיבה היא שלחלק לא קטן מבני האדם חסר את האנזים לקטז. זהו האנזים שמפרק את הלקטוז – סוכר החלב, ובחסרונו לוקח לגוף זמן רב מדי לפרק אותו, מה שיכול לגרום לתופעות כאלו.

מערכת העיכול שלנו מותאמת לזה

הגוף חכם מאוד. במשך מיליוני שנים אכלנו את מה שהאדמה נותנת ובשלבים מאוחרים יותר גם מעט בשר. לכן הגוף פיתח מנגנונים שיודעים לעבד בצורה טובה ויעילה את פרי האדמה, כלומר – פירות וירקות.

המהפכה החקלאית, מלפני כ-12,000 שנה, עשתה שינוי ענק בתזונה שלנו. מתזונה שמבוססת על פירות, ירקות וזרעים, התזונה הפכה להיות יותר ויותר מבוססת על עולם החי ועל חיטה (שעבורה כדאי להקדיש פרק שלם ונפרד).

אבל אלפי שנים זה לא מספיק זמן לשינוי אבולוציוני משמעותי, שמעדכן את תפקודה של מערכת העיכול ומתאים אותה לצריכת הרבה מוצרים מהחי על חשבון מוצרי שגדלים באדמה ועל עצים ושיחים באופן טבעי (וחיטה (שוב..) לא היתה כזאת, עד לפני כמה אלפי שנים).

כך שמערכת העיכול שלנו עדין מעדיפה פירות וירקות באופן כללי (וגם קטניות, דגנים וזרעים בכמות קטנה יחסית), מעכלת אותם טוב יותר, מפיקה מהם אנרגיה בצורה מיטבית ויודעת להוציא את הפסולת החוצה עם שאריות מועטות מאוד.

מה עם חלב אצל ילדים?

אצל ילדים, מערכת העיכול נמצאת בתהליכי התפתחות והבשלה עד לגיל 5-6.

בגלל חוסר הבשלות (שכולל בתוכו גם את החסר באנזים לקטז) מוצרי חלב יכולים לגרום אצלם לייצור מוגבר של ליחה ונוזלים.

עלולה להתפתח נזלת, שיעול, נוזלים באוזניים, יציאות רכות ולפעמים שלשול, כאבי בטן ועוד.

האם להפסיק מוצרי חלב בכלל?

התשובה מורכבת והיא צריכה להיות מותאמת בצורה מאוד אישית. אבל באופן כללי, אני חושב שאם אין בעיה שמוצרי החלב גורמים לה או מחמירים אותה (כמו הדוגמאות שנתתי), לא צריך להפסיק לגמרי עם צריכת מוצרי חלב.

מוצרי חלב יש בכל מקום, הם חלק מרכזי בהוויה הישראלית, וכדאי פשוט לעשות התאמות:

  • להעדיף מוצרי חלב עזים או כבשים (הם מתעכלים טוב יותר)
  • להעדיף מוצרים מוחמצים כמו יוגורט ולבנה
  • להפחית צריכת חלב ניגר
  • לאכול במינון סביר ולא להגזים

ובכלל, לשים לב לתגובה של הגוף – הגוף יודע ומספר לנו מה קורה בפנים. אם יש נזלת, שיעול, ליחה מרובה בכלל, כאבי כטן ועוד, אפשר לנסות להפסיק צריכת מוצרי חלב לשבועיים ולראות אם זה משתפר.

אצל רבים יש שיפור אחראי הפסקת מוצרי חלב והם יודעים שחלב זה נקודת התורפה שלהם.

שבועות – חג נהדר של פירות האדמה ופירות הקיץ בפרט!

אז שבועות כבר כאן וזו הזדמנות מעולה לחגוג את השפע האדיר של הפירות שיש לנו בארץ.

ועכשיו, כשיש גם פירות קיץ נהדרים: אבטיח, מלון, אפרסקים, משמשים וגם פירות יער וענבים, אפשר לחגוג עליהם בהנאה גדולה מאוד.

רק הערה קטנה וחשובה – נכון שכיף לאכול פירות קרים בחום הזה, אבל עדיף לאכול אותם בטמפרטורת החדר. כך העיכול שלהם יהיה קל יותר.

ומוצרי החלב? הם גם יכולים לקבל מקום, אבל קטן ומשני מאוד, כפי שבאמת צריך להיות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם? שתפו גם אחרים!