קנגורו בפגיה של תל השומר
זה היה כמעט לפני שש וחצי שנים. במזל טוב נולדו לנו תאומים. אחד מהם נולד במשקל נמוך כך שהוא היה צריך לשהות בפגייה ל-3 שבועות. אני זוכר את הפעם הראשונה שנכנסתי לפגיה וראיתי את התינוקות הכל כך קטנים האלה (שלנו נראה גדול לעומתם כי הוא נולד בשבוע יחסית מאוחר בהשוואה אל רובם). לצד התינוקות הקטנים, חלקם באינקובטור וחלקם בעריסה מחוממת, ישבו אבות ואימהות.
אני זוכר את ההפתעה שלי כשראיתי שחלק מההורים היו לבושים רק בחלוקים כשמהחזה בולט ראש קטנטן מכוסה בכובע צמר. "זה הקנגורו", אמרה לי האחות, והסבירה שלקחת את התינוק הקטן ולשים אותו ללא בגדים ישירות על הגוף החשוף של האבא או האמא (מכוסים בחלוק), זאת אחת השיטות הטובות ביותר שעוזרות לעובר להתפתח. מכאן גם השם "קנגורו".
אני מודה שהייתי מופתע – אנחנו בבית חולים קונוונציונלי לגמרי והנה, משתמשים שם בשיטות מסורתיות וטבעיות שהוכח מחקרית שהן עוזרות. חוץ מההפתעה הייתי גם מאוד שמח שתהיה לי ולאשתי הזדמנות מופלאה ופשוטה שכזאת לעזור לקטנטן שלנו.
חיבוק הוא צורך אנושי בסיסי
כל ההקדמה הזאת נועדה להמחיש לכם את החיוניות שבמגע. קל להבין את זה וגם ליישם כשמדובר בתינוק פג שהרופאים אומרים שמגע קרוב וחם עוזר לו להתפתח. קל גם לשכוח את זה כשאנו בשגרת היום-יום הלפעמים מטורפת, ולהזניח את המגע, אפילו לזמן רב מדי.
כן, גם הילד שלך זקוק לאותו חיבוק וכפי שהוא עוזר כל כך לאותו עובר קטן, גם את הילד שלך הוא מחזק ומוסיף לו מימד חשוב, לא פחות ממזון איכותי.
למה חיבוק?
טוב, הרבה יחסי ציבור למשהו כל כך נעים אני מאמין שלא צריך יותר מדי לעשות, אבל הנה כמה נקודות לזכות החיבוק:
– זמן איכות אמיתי – כבר דיברתי על כך שאיכות הזמן חשובה יותר מכמות הזמן אותו אתם מבלים עם הילד שלכם. אז חיבוק של חצי דקה שווה הרבה יותר מחצי שעה עם הילד כשאתם מחוברים לסמארטפון או לאינטרנט. חיבוק נותן את ההזדמנות לתת תשומת לב מלאה, כאן ועכשיו לילד שלכם שאתם מחבקים.
– חיזוק נפשי – ילד, במיוחד קטן, צריך להרגיש שההורים שלו נמצאים שם עבורו ואוהבים אותו. מילים יכולות להביע הרבה דברים אבל אצל ילדים קטנים המעשים חשובים יותר. חיבוק נוכח מראה לילד שאתם באמת שם, במלואכם, עם כל האהבה שלכם. חיבוק גם מחזק את יכולת ההתמודדות של הילד עם קשיים, כי הוא יודע, לא במחשבות אלא פיזית בגוף, שיש שם מישהו שיתמוך בו במה שהוא עושה או עובר, וזאת תחושה שתלווה אותו לכל חייו ותיתן לו בטחון בכל מה שהוא יעשה.
חיזוק פיזי – בפוסט הקודם כתבתי על חיזוק מערכת החיסון גם על ידי בילוי זמן איכות עם הילד. כי כשתשומת הלב המלאה שלכם היא עם הילד, הוא מרגיש רגוע, וכשהגוף ברגיעה, מערכת החיסון עובדת טוב יותר. זה עובד מצוין גם לגבי חיבוק – ילד מחובק = ילד רגוע = גוף מתפקד יותר טוב!
מתי לחבק?
מתי שרק אפשר כמובן 🙂 בבוקר כשקמים, ביציאה לגן או לבית הספר, בחזרה הביתה, כשמבלים אחה"צ יחד, לפני השינה ומתי שרק תרצו, בין לבין. אין לזה מינון יתר.
אבל מה עם ילדים שלא אוהבים חיבוק? עושים אתם את זה בהדרגה, לאט לאט, וכמובן שלא בכוח. וחשוב מאוד – אם זה לא קורה בהתחלה, לא להיות מתוסכלים, לא להאשים את הילד, אלא למצוא את הדרך המיוחדת אל הלב שלו. גם אם זה לא קורה מחר ולוקח זמן, אל תוותרו על האפשרות לחבק.
ודבר אחרון, אם עדין לא עשיתם את זה עד עכשיו או חיבקתם במינון נמוך, אני מבקש – בלי רגשות אשם. תמיד אפשר להתחיל מחדש,
מ ע כ ש י ו !
אשמח לשמוע מה אתם חושבים, כאן למה, בתגובות
מקסים!
תודה על תזכורת לדברים חשובים ובסיסיים
כמה פשוט וכמה נכון!
כבר נהייה לי נעם בכל הגוף,מקסים
אצלנו קוראים לזה לב אל לב…
בעלי כל הזמן ביקש ממני שאעשה זאת עם ביתנו הקטנה (רוב היום אני איתה בבית) וכמובן שתמיד לא התאים ובעיקר החשש שלי שלא מספיק חם ואם היא תהיה ערומה ותצטנן… ו… ו… אלף תירוצים. אז תודה על התיזכורת, יש רגשות אשם, מה לעשות… אבל יש גם מוטיבציה חדשה. תודה !
אוח…הלוואי שאותי יחבקו הרבה
אני אוהדת של נינג'גו )זה גם קצת לבנות(
וראיתי בפרק 10 בסוף הפרק שאבא של בנו חיבק אותו, אוווו…זה היה כזה חמוד
דרך אגב האבא ננשך מנחש אגדי שהארס שלו יכול לגרום לכול אחד ליהיות מרושע,
אז אחרי שהוא ננשך מהנחש האגדי עיניו של האבא נאדמו כמו רוע והעור שלו ניהיה שחור מלא כמו הלילה.
זה למה הם התחבקו, חיבוק הוא מעשה של געגוע, והאב ובנו לא ראו אחד את השני כבר הרבה הרבה הרבה הרבה הרבה זמן!