fbpx
הכל פורח! גם אני…

 

לפני שבועיים נכנסה אלי לקליניקה ילדה מקסימה בת 8 יחד עם אמה. כמו הרבה ילדים שמגיעים אלי באביב, היא הצטיידה באף נוזל, עיניים שורפות ומגרדות ובהזדהות עם האביב, גם בפריחה. גם מי שהוא לא רופא או מטפל בוודאי היה מזהה שהיא סובלת מאלרגיה לא פשוטה. התחלנו בטיפול והתגובה האלרגית החלה להירגע – העור פחות אדום ומגרד ויש פחות נזלת. כמו שאני עושה תמיד, הסברתי להן על הסיבות לאלרגיה ונתתי לאמא כמה המלצות על מה הם יכולים לעשות בבית כדי להפחית את הרגישות האלרגית הזאת, ובגלל שאני יודע שלא מעט ילדים סובלים מאלרגיות באביב,  העלתי בשבילכם הכל לכאן.

 

מהי אלרגיה?

אלרגיה היא רגישות יתר של הגוף. מערכת החיסון עושה מזבוב – פיל. איך בעצם זה קורה: חומר שמעורר אלרגיה – אלרגן (אבק, קרדית אבק הבית, אבקנים ועוד), נכנס לגוף דרך דרכי הנשימה או מגרה את העור, ומעורר תגובה של מערכת החיסון. מערכת חיסון מאוזנת מזהה שלא מדובר בפולש, לא נכנסת למלחמה איתו וממשיכה לתפקד כרגיל. לעומת זאת, אצל מישהו שסובל מאלרגיה, מערכת החיסון מזהה את האלרגן כפולש וכמזיק ומתחילה להפריש חומרים כדי להילחם בו וזוהי למעשה התגובה האלרגית. התגובה הזאת יכולה להתבטא בפריחה, נזלת, גרד בעיניים, עיטושים וגם התקפי קוצר נשימה.

למה דווקא באביב?

הרבה מאלה שסובלים מאלרגיה מרגישים אותה במיוחד בעונות מעבר. יש כמה סיבות לכך:

  • מזג אויר לא יציב – הלילות יכולים להיות קרים והימים חמים, מה שגורם לגוף להיות לא יציב בעצמו ולמי שאלרגי יש במצב הזה סיכוי גבוה יותר לפתח סימפטומים. יש גם מקרים של אובך-האויר מלא בחלקיקי אבק שגורמים לאלו שרגישים להתקף אלרגיה או לקוצר נשימה.
  • הכל פורח! – עם ההתחממות מתחילה הפריחה, והאלרגים לאבקנים מגיבים בהתאם מתחילים לפרוח בעצמם.
  • שינוי לא מודע –  הזכרתי מקודם את השינוי העונתי. פרט למזג האויר שמשתנה, השינוי העונתי, כפי שכתבתי בפוסט הקודם על האביב, מביא איתו גם שינוי פנימי. בגלל שבני האדם אוהבים יציבות, שינוי פנימי כזה (והוא לרוב שינוי לא מודע), מערער את היציבות הפנימית, את מערכת החיסון ויכול לגרום גם לתופעות אלרגיות.

מה אפשר לעשות?

יש כמה דברים שכדאי לעשות בבית כדי להקל או למנוע את התופעות האלרגיות, הנה 4 מהם:

  • לתת לתינוקות וילדים קטנים להיחשף – אצל תינוקות וילדים קטנים הכל עובר דרך הפה וזאת הדרך שלהם לבדוק ולהכיר את העולם. יש הורים שזה מדאיג אותם אבל מחקרים שנעשו מוכיחים שצריך לאפשר להם לעשות את זה. בצורה הזאת הם נחשפים לאלרגנים בגיל מאוד קטן כך שמערכת החיסון מזהה את האלרגן, מפתחת זיכרון חיסוני ולא "נבהלת" ממנו כשהיא פוגשת אותו שוב, כי היא יודעת שהוא לא מזיק. לעומת זאת אם שומרים על סטריליות והילד נחשף לאלרגן רק בגיל 3 לדוגמא, מערכת החיסון, שבגיל הזה היא כבר מבוססת ובעלת זיכרון חיסוני, יכולה לזהות את האלרגן כמשהו מאיים ולפתח כלפיו תגובה אלרגית שיכולה גם להישאר לכל החיים. לכן כדאי לתת לילדים "להתלכלך" ולשמור רק שלא יכניסו דברים קטנים מדי לפה. אגב, ההמלצה הזאת רלוונטית גם לגבי חשיפה לבעלי חיים.
  • לשמור על בית נקי מאבק עד כמה שניתן – הרבה ילדים רגישים לאלרגנים שקשורים באבק, בין אם זה אבק בכלל או קרדית אבק הבית שהיא יצור זעיר שאוהב שטיחים, כריות ומזרונים. לכן אם תצמצמו את כמות האבק בבית, הבית יהיה מן הסתם  עם פחות אלרגנים. לכן מומלץ לשאוב אבק בצורה כללית כל יום, ופעם-פעמיים בשבוע את הכריות והמזרונים.
  • להתקין מסנני אויר – על אותו עיקרון, מסנני אויר מנקים את האויר מחיידקים ואלרגנים ומטהרים אותו. יש מסננים עם יוניזטור (מחולל יונים שליליים) ויש כאלו עם מסנני HEPA שהם מסננים עוצמתיים שבהם משתמשים ב-"חדרים נקיים" בתעשיות שדורשות סביבה נקייה. מומלץ לרכוש לפחות אחד כזה שיהיה בחדר בו הילד נמצא רוב הזמן. 
  • תזונה עם כמה שפחות מרכיבים אלרגנים – יש ילדים שרגישים למזונות מסויימים. לילדים כאלו כמובן שלא מומלץ לתת משהו שהם רגישים אליו, אבל גם לילדים שלא התגלתה אצלם רגישות למזון מסוים, מומלץ לצמצם ואפילו להוריד, במיוחד בתקופה האלרגית, מזונות כמו מוצרי חלב, מוצרים עתירי סוכר, בוטנים ומוצרי חיטה, שהם מזונות יכולים לעורר ולעודד אלרגיות.
האם ההמלצות האלו יכולות להפסיק לגמרי את האלרגיה?
ההמלצות נועדו לצמצם סימפטומים כמו גרד בעיניים, נזלת, עיטושים ופריחה בעור. אם מיישמים ומקפידים עליהם יש סיכוי גדול שהתופעות האלו יפחתו. כדי לטפל בשורש הבעיה מומלצים טיפולים שונים כמו רפואה סינית ויפנית – דיקור וצמתחי מרפא, הומאופתיה, נטורופתיה ועוד.
בהצלחה, ואתם מוזמנים להגיב ולשאול שאלות ממש כאן למטה.  

 

 

 

 

תגובה אחת על “הכל פורח! גם אני…”

  1. יובל הגיב:

    האם יש המלצות פרקטיות כמו תרופות סבתא או דברים אחרים שניתן לעשות.
    תודה
    יובל

    תגובה ליובל,
    שלום יובל,
    הקדמת את המאוחר ! לכל ענין תרופות הסבתא והתרופות הביתיות אתייחס בקרוב מאוד

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם? שתפו גם אחרים!