fbpx
שוב הילד משתעל ?!

כשאני מתחיל לקבל טלפונים למרפאה על ילדים משתעלים, אני יודע שלמרות שעוד חם בחוץ, החורף כבר כאן. זה כנראה בלתי נמנע והולך יחד: חורף – ילדים קטנים – ושיעול. כך שאם הילדים שלכם משתעלים והם לא סובלים מבעיות בדרכי הנשימה, אתם נמצאים בחברתם הטובה של הורים לילדים בריאים – האם ידעתם שילדים משתעלים או מצטננים בממוצע 10 פעמים בשנה ? (כן, אלו הילדים שנחשבים לבריאים בדרך כלל).

[לפני שמתחילים, הבהרה: המאמר הזה מתייחס לשיעול אצל ילדים בריאים בדרך כלל ולא לאלו הסובלים מבעיות בדרכי הנשימה, שאצלם ההתייחסות היא קצת אחרת.]

למה ילדים משתעלים?

השיעול הוא רפלקס טבעי. המטרה העיקרית שלו היא לסלק גופים זרים או ליחה מדרכי הנשימה ומהריאות. אצל ילדים הסיבה העיקרית לשיעול היא לרוב התקררות והצטננות – הנזלת יורדת אל דרכי הנשימה ומגרה את רפלקס השיעול. כלומר, נזלת ושיעול הם שני דברים שהולכים יחד. (עוד על נזלת בלחיצה כאן)

שיעול יבש ושיעול לח

כמעט בכל מקרה של שיעול מעורבת ליחה. כשהשיעול לח, הליחה יוצאת בקלות החוצה וניתן פשוט לשמוע אותה "מתגלגלת" בגרון תוך כדי השיעול. כשהשיעול יבש, לרוב מדובר בליחה צמיגה שקשה להוצאה, לכן השיעול נשמע הרבה פעמים כמו משהו שרוצה לצאת אבל לא יכול.

שיעול אקוטי ושיעול כרוני

שיעול אקוטי נמשך לרוב זמן קצר ועד כשבועיים, ומסתיים בהדרגה. שיעול כרוני יכול להימשך גם כל החורף, כשהילד מתפקד כרגיל אך השיעול מהווה גורם מטריד שיכול לפגוע בהתנהלות היום-יומית ולפעמים גם באיכות השינה, מה שיכול להביא בין היתר לקשיי ריכוז.

ומה עם דלקת ריאות ?

ברוב המקרים שיעול הוא לא סימן המנבא דלקת ריאות. רוב סוגי השיעול יפתרו במשך הזמן אך מקצתם יכול להידרדר לדלקת ריאות. ומהם הסימנים שעלולים לעורר את החשד: שיעול עם חום גבוה, הילד חיוור וחלש ולפעמים נושם בכבדות. במקרים כאלו יש לפנות לרופא.

מה הרפואה הסינית והיפנית אומרות על שיעול?

הרפואה הסינית והיפנית (אחותה הקטנה, רק בת 1800 שנה, של הסינית) מכירות בקיומם של גורמים נוספים פרט לאלו הפיזיים. הרפואות הקדומות האלו מדברות על מערכת אנרגטית של ערוצי אנרגיה (מרידיאנים) והמרכיב שזורם בהם – הצ'י. כשזרימת הצ'י תקינה, האדם בריא. כשהזרימה משתבשת (וזה יכול להיות ממספר גורמים), עלולה לעלות מחלה. שיעול נוצר משיבוש כזה בזרימה שיכול להיווצר כתוצאה מחשיפה לקור, חולשה של הריאות (ואצל רוב הילדים הקטנים הריאות חלשות – הן מתחילות לעבוד רק כשהתינוק יוצא לאויר העולם), הצטברות ליחה ועוד. במקרים כאלו ניתן לטפל באקופונקטורה (דיקור) וצמחי מרפא.

מה אפשר לעשות בבית?

קודם כל, אם הילד מתחיל להשתעל, קחו בחשבון שזה קרוב לוודאי עוד אחת מ-10 הפעמים בממוצע שיכול להיות שהוא ישתעל או יהיה מצונן השנה. הידיעה הזאת שמה את הדברים קצת בפרופורציה. מעבר לידיעה האולי מרגיעה קצת הזאת ניתן לעשות כמה דברים: 

1. השתמשו באדים קרים – מכשיר אדים קרים כדאי שיהיה בכל בית בו יש ילדים. במקרה של שיעול, ובמיוחד שיעול יבש, כדאי להפעיל את המכשיר סמוך לילד למשך הלילה, הוא יעזור לרכך את הליחה. 

2. תזונה. במאמר על הטיפול בנזלת, פירטתי את המזונות שכדאי להימנע מהם. אלו מזונות שמעודדים יצור ליחה ומליחה כדאי להימנע כשמדובר בשיעול.

3. דבש ובצל – אם השיעול מאוד יבש, דבש שבצל הושרה בו יכול לעזור בכיוח. קחו בצל ופרסו אותו, שימו 2-3 כפות דבש בקערה קטנה ושימו את הבצל בתוך הדבש. חכו כשעה לפחות, ותנו לילד לאכול את הדבש בלי הבצל (לתת במנות קטנות ולא לילדים מתחת לגיל שנה). בקשר לטעם, למרות שזה לא נשמע כך, הוא סביר בהחלט.

4. עיסוי לחזה ולגב העליונים – כשמשתעלים, שרירי הנשימה שנמצאים בגב העליון נעשים מתוחים והחלק העליון של החזה מתכנס פנימה. שני הדברים הללו מקשים עוד יותר על הנשימה. עיסוי עדין (וכשמדובר בילדים אני מתכוון למאוד עדין)של לא יותר מ-2-3 דקות, עם שמן שקדים ואם אין אז שמן זית שמעט חומם (לבדוק בעצמכם את החום שלו לפני), מאוד מומלץ ויכול להקל על השיעול.

5. אם הילד חלש, חיוור, מתקשה לנשום ויש לו חום גבוה, ומצב בו אתם לא בטוחים או חוששים, קחו אותו לבדיקה אצל הרופא. אם מדובר בתינוק בן פחות מ-3 חודשים, כדאי גם לגשת לרופא במידה והוא משתעל. 

ולסיום, הרבה אופטימיות ! לילדים יכולת לקלוט מיידית את כל מה שאתם מרגישים. אם זה דאגה, הילד בעצמו הופך למודאג, אם זה מתח, הוא הופך למתוח וכן הלאה. שדרו לילדים אופטימיות ושאתם לא מודאגים מהמצב. כשהם יקלטו שההורים שלהם משדרים שהכל בסדר, הם ירגעו וזה יעזור להם לעבור את השיעול (ולמעשה כל מחלה) יותר מהר והרבה יותר בקלות. 

 

אשמח לקבל מכם שאלות וגם תגובות ממש כאן למטה.

 

** הערה: אין הכתוב כאן משמש הנחיה או התוויה רפואית. במקרה של מחלה מומלץ להתייעץ עם רופא או מטפל מוסמך עם התמחות בטיפול בילדים **

תגובה אחת על “שוב הילד משתעל ?!”

  1. גל הגיב:

    היי ערן
    אכן המאמרים מעניינים ועוזרים .
    בני בן 3.9 סובל מנזלת מלווה בליחה ושיעולים טורדני גם בימי הקיצי החמים .
    בני נולד פג
    אנחנו עושים לו אנלוצייה ובודיקורט עפ המלצת הרופא .
    בנוסף אני לאט לאט לומד את הרפואה הטבעית ומנסה ללמוד את יתרונותיה
    קניתי תכשיר טבעי טננבולייט על בסיס דבש וצמחים .
    האם ניתן לבצע עוד משהו?

    תגובה לגל:
    תודה על השאלה ועל הפירגון, גל. במצבים כרונים מסוג אלו שפוקדים את בנך הקטן, מומלץ
    לפנות למטפל מוסמך המתמחה בילדים להתאמה אישית של טיפול וצמחי מרפא.

    הרבה בריאות!
    ערן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם? שתפו גם אחרים!