fbpx
והמים מים מים, מצטברים לי באוזניים….

כאבי אוזניים הם מסוג הכאבים הכי פחות נחמדים (עד כמה שכאב יכול להיות נחמד). הכאב בדרך כלל חד כמו סכין ולראות את הילד שלך סובל בצורה כזאת, זה בהחלט מחזה לא נעים. במאמר של היום נגלה איך תוכלו לצאת מחוסר האונים ולעזור לילד באמצעים פשוטים.   

יחד עם בעיות נשימה, דלקות ונוזלים באוזניים הן אחת הבעיות הנפוצות ביותר בילדים, במיוחד מתחת לגיל 5-6, ובדרך כלל עם בוא הסתיו, מתייצבים אצלי במרפאה ילדים רבים (יחד עם ההורים, הם לא באים לבד :)) עם בעיות כאלו.

למה ילדים קטנים מפתחים בעיות אוזניים בקלות?  

כשתינוק יוצא מרחם אימו אחרי 9 חודשים הוא מושלם, ויחד עם זאת יש מערכות שצריכות לעבור דרך ארוכה כדי להבשיל לגמרי ולתפקד אופטימלית. אחת המערכות האלה היא התעלה המחברת בין האף לאוזן.

תפקידה של התעלה הזאת ששמה "התעלה האוסטכית", היא להשוות לחצים ולמנוע קריעה של עור התוף מלחץ חיצוני. כל אחד מכיר את ההרגשה של לחץ באוזניים כשטסים במטוס או כשיורדים ממקום גבוה לנמוך. הלחץ הזה מתפוגג דרך התעלה האוסטכית כשפותחים את הפה או בולעים רוק.

אצל מבוגרים התעלה היא בזווית כזאת שהחלק הגבוה שלה הוא האוזן והחלק הנמוך הוא האף. אבל בילדים, בגלל חוסר הבשלות, התעלה היא אופקית. למה זה גורם? בגלל הזוית השטוחה של התעלה, יש סכנה שכל נזלת תרד לחלל האוזן התיכונה ותתיישב שם. האוזן התיכונה תחומה חיצונית בעור התוף והיא משמשת מקום חמים ונעים, בדיוק כזה שחיידקים ווירוסים אוהבים. לרוב, מערכת החיסון מצליחה להשאיר אותם על "אש קטנה", אבל כשיש ירידה במערכת החיסון (ממחלה אחרת, מתח, תזונה לקויה), הפושעים מרימים את הראש וגורמים לדלקת. הדלקת גורמת ללחץ פנימי, בין היתר גם על עור התוף, ואז…כ ו א ב !!

אנטיביוטיקה, כן או לא? 

שימו לב למה שאומרים המחקרים. כשחקרו האם אנטיביוטיקה יעילה לכאבי אוזניים הגיעו למסקנה שברוב המקרים, הדלקת עוברת תוך 2-3 ימים מעצמה, ללא צורך באנטיביוטיקה. בעקבות זאת, משרד הבריאות (בכבודו ובעצמו), ממליץ על טיפול מושהה, כלומר – בילדים מגיל חצי שנה ועוד שנתיים, להמתין 24 שעות ובילדים גדולים יותר 72 שעות כדי לראות האם יש שיפור. אם אין שיפור, נשקל טיפול אנטיביוטי. הרבה פעמים הטיפול ניתן בכל זאת בגלל שיקולים שונים וביניהם לחץ של ההורים. בכל אופן, אם הילד סובל מאוד ויש לו חום גבוה, לפעמים כדאי לראות רופא ואם הוא מציע לקחת אנטיביוטיקה, לספר לו על המלצות משרד הבריאות ולשאול האם באמת הילד זקוק לה.

עוד דבר חשוב שצריך לקחת בחשבון הוא שהחיידקים מפתחים עמידות לאנטיביוטיקה, וככל שניקח יותר ממנה, נהיה בסופו של דבר פגיעים יותר לחיידקים (הערה: חשוב לי להיות אחראי ולציין שלעיתים אנטיביוטיקה היא בלתי נמנעת, אבל יחד עם זאת צריך להפעיל שיקול דעת, להתייעץ עם הרופא ולהיות מודעים גם ליתרונות וגם לחסרונות).

מה עושים בבית?

שתי ההמלצות הראשונות מתאימות לילדים מעל גיל חצי שנה שאין להם חור בעור התוף (אם יש הפרשה רבה מהאוזן, יתכן שעור התוף התנקב), ושלא עברו ניתוח כפתורים.

שמן זית ושום: אם לילד שלכם יש נטיה לדלקות וכאבי אוזניים, מומלץ להכין למקרה הצורך תכשיר ביתי של שמן זית ושום: ל-2-3 כפות שמן זית מוסיפים שן שום חתוכה לרבעים ומשרים ל-24 שעות לפחות. לאחר מכן מעבירים את השמן לבקבוקון עם טפטפת. 

כשלילד כואבת האוזן, מחממים כפית לכמה שניות על הגז ומטפטפים לתוכה 2-3 טיפות כדי שהשמן יתחמם. מטפטפים טיפה על גב כף היד ובודקים שהשמן לא חם מדי, ומטפטפים טיפה אחת לאוזן הכואבת. אחר כך סוגרים עם צמר גפן.  השילוב של שמן הזית עם השום מרגיע את הדלקת ומקל על הכאבים.

טיפות טראומיל לאוזניים: טיפות הומאופתיות המיועדות לאוזניים ונקראות Traumeel ear drops יכולות להקל מאוד על הדלקתיות והכאב.  

ההמלצות הבאות תקפות לכולם.

חום ואהבה: כמו תמיד, זאת תרופה מצויינת שנותנת לילד להרגיש שזה בסדר שהוא חולה ושההורים מקבלים אותו ותומכים בו גם כשהוא לא במיטבו. עד כמה שזה נשמע בנאלי, עבור הילד זה ממש לא מובן מאליו. 

תזונה: במיוחד לילדים שסובלים מנוזלים באוזניים מומלץ לשמור על תזונה ללא מוצרים שמעוררים יצור נוזלים וליחה (ניתן לקרוא על כך במאמר בנושא נזלת). הסיבה היא, כפי שציינתי מקודם, שהחיבור בין האף לאוזן יכול לגרום להצטברות נוזלים באוזן כשיש נזלת.

להימנע מניקוי אוזניים: ההפרשות הרגילות של האוזן הן הפרשות טבעיות שאין צורך לנקות אותן. הסכנה בניקוי היא החדרה עמוקה מדי של הקיסם וניקוב עור התוף, ואצל ילדים האוזן קטנה והסכנה הזאת גדולה. אם יש הפרשה רבה ושופעת, יתכן שיש דלקת באוזן החיצונית או עור התוף מנוקב, ואף מומלץ לראות רופא.

לסיכום, בעיות אוזניים הם תופעה נפוצה וכואבת במיוחד בילדים מתחת לגיל 5-6 וזאת בעיקר בגלל המבנה האופקי של התעלה המחברת בין האוזן לאף. טיפול ביתי פשוט, כמו שהדגמתי כאן, יכול להקל מאוד על סבלו של הילד וכך גם על הסבל שלכם ההורים.

אם יש לכם שאלה או תגובה למאמר, אתם מוזמנים להשאיר אותה כאן למטה.

 

 ** הערה: אין הכתוב כאן משמש הנחיה או התוויה רפואית. במקרה של מחלה מומלץ להתייעץ עם רופא או מטפל מוסמך עם התמחות בטיפול בילדים **

 

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם? שתפו גם אחרים!