fbpx
סוגרים לנזלת את הברז

עונת החורף היא העונה החמה של יצרני הטישיו. לפעמים נדמה שכמויות הטישיו עולות ביחס ישיר לכמות הילדים בבית, ואם הם עדין קטנים, אולי כדאי לחשוב על לקנות מניה או שתיים אצל היצרנים הללו. כמטפל שרואה במרפאה הרבה ילדים מנוזלים, במיוחד בעונה הזאת, אני שמח לגעת היום בנושא ה"נוזלי" הזה, שנפוץ כמעט בכל בית עם ילדים ומטריד הרבה הורים.

מאיפה באה כל הנזלת הזאת?

הנזלת היא בדרך כלל תגובה טבעית של הגוף לפולש חיצוני כגון חיידק, וירוס או אלרגן. המטרה של הפרשת הנזלת היא פשוט לכלוא את הפושע במעברי האף ולמנוע ממנו להגיע למקומות אסטרטגיים יותר כמו הריאות, שם הוא יכול לגרום לנזק הרבה יותר גדול. לפעמים ישנה תגובת יתר של הגוף וגם אחרי שהגורם לנזלת כבר לא קיים, הגוף ממשיך להפריש את הנזלת. 

מה ההבדל בין נזלת חיידקית, ויראלית ואלרגית?

כשהנזלת "צבעונית", כלומר ירוקה או צהובה, זה לרוב מעיד על הימצאות חיידק או וירוס, וסוג זה של נזלת חולף במרבית המקרים אחרי זמן לא רב. לעומת זאת, כשהנזלת שקופה ונמשכת זמן רב, מדובר כבר בדרך כלל על אלרגיה. האלרגן דוגמת קרדית אבק הבית, אבקנים, אבק וכיוצא באלו, מגרה את הגוף להפריש נזלת שקופה באופן כמעט תמידי. אם מדובר בילדים קטנים, יש סיכוי סביר שנזלת מסוג זה תחלוף עם הזמן והם לא בהכרח יהיו אלרגיים בגיל יותר מבוגר. הרפואה הסינית מגדירה סוג כזה של נזלת כחולשה של הריאות וכשנחזק את הילד בטיפול ייעודי הנזלת תלך ותפחת.

חוץ מלהצמיד לילד טישיו, האם יש מה לעשות?

בהחלט. יש כמה דברים שמומלץ לעשות בבית כדי להפחית את כמות הנזלת ואת משכה.

1. תזונה – ישנם מוצרים רבים שמעודדים יצור ליחה. בילדים, שאצלם מערכת העיכול עדין לא בשלה לגמרי ויותר רגישה, הגוף מייצר את הליחה בקלות רבה יותר. בין המזונות האלו ניתן לכלול מוצרי חלב ובעיקר חלב פרה, מוצרים המכילים סוכר, פירות הדר ובמיוחד קלמנטינות ותפוזים, בננות, בוטנים ומוצרים העשויים מהם וקמח לבן על מוצריו.

כשיש מצב בו מעורבת ליחה, וזה יכול להיות נזלת אבל גם שיעול שנשמע ליחתי, מומלץ בחום להפסיק לתת לילדים את המוצרים האלו, אפילו למספר ימים. אכילה מהם רק תגביר את מפלס הליחה, וכפועל יוצא גם את הנזלת או השיעול, ותאריך את זמן ההחלמה.

מה כן מומלץ לאכול? שיבולת שועל, גריסים (גריסי פנינה), תפוחים ואגסים, ירקות באופן חופשי אך לא קרים מהמקרר, קולורבי וצנון וכדאי גם להוסיף לאוכל בצל ושום.

2. ללמד את הילדים לקנח את האף – כשהילדים קטנים, הם לא יודעים להוציא את הנזלת ומנסים למשוך אותה פנימה. זה מצב לא רצוי שלפעמים לא מזיק אבל אם יש נזלת שנמשכת הרבה זמן, יש סיכוי שהיא תישאר ליותר אם הילד ימשוך אותה כל הזמן פנימה. לכן כדאי ללמד את הילד מגיל קטן להוציא את הנזלת. מומלץ לעשות את התהליך בעדינות ולאט לאט, בלי סנקציות ועונשים אם הילד ממשיך למשוך.

3. תכשירים טבעיים – יש כמה תכשירים טבעיים שיכולים להקל על הנזלת. הם לא עובדים בכל מצב אבל אם הנזלת מתמשכת, כדאי לנסות אותם. שני תכשירים הומיאופטיים עם בסיס דומה הם R49 שמגיע כספריי לאף וגם כטיפות (R49 junior)  ו – Sinusin kid שמגיע כספריי לאף. שמנים ארומטיים: ניתן לשים טיפה אחת של שמן אקליפטוס על פיסת בד ולשים אותה ליד ראשו של הילד כשהוא ישן. לרוב לא צריך יותר מטיפה אחת כדי לעזור בפתיחת האף. 

אם הילד מפתח סימני מחלה, מומלץ לנהוג כפי שהמלצתי בפוסט הקודם

 

לסיכום, נזלת היא אחד הסימנים הברורים של החורף ובילדים קטנים, שאצלם מערכת החיסון נוטה להיות  חלשה, היא יכולה להמשך זמן רב. כמה צעדים פשוטים, כפי שהצעתי כאן, יכולים להפחית משמעותית את כמויות הנזלת ולשחרר את הבית מהתלות הבלתי פוסקת בטישיו.

 

 אשמח לקבל תגובות או שאלות ממש כאן למטה. 

** הערה: אין הכתוב כאן משמש הנחיה או התוויה רפואית. במקרה של מחלה מומלץ להתייעץ עם רופא או מטפל מוסמך הבקיא בתחום **  

9 תגובות על “סוגרים לנזלת את הברז”

  1. צחי שגב הגיב:

    הי ערן,
    תודה רבה על המאמר המעניין. אני יודע שהרבה הורים ימצאו אותו מאוד שימושי.
    מניסיוני אני לא מצאתי ש R49 עוזר. הדבר היעיל ביותר זה פורמולת צמחים סינים. (איך לא הזכרת?)

    צחי

    תשובה לצחי

    שלום צחי ותודה על התגובה. את הבלוג פתחתי כדי להעביר להורים מידע שימושי וקל לביצוע שאותו יוכלו ליישם בעצמם, בלי צורך לגשת לרופא או מטפל. אני מסכים איתך לגמרי לגבי יעילות צמחי המרפא הסיניים אבל באותה נשימה אין לי יכולת להמליץ עליהם כאן כי שימוש בצמחים כאלו דורש פגישה עם מטפל להתאמה אישית של הפורמולה. למרות שיש פורמולות מדף אותן ניתן לקנות בבתי מרקחת ובחנויות הטבע, אני לא ממליץ למי שאינו מבין בתחום לגשת ולקנות אותם בלי המלצה של מטפל מוסמך, לכן המלצתי על תכשירים של הומאופטיה מודרנית (שלי דווקא יש נסיון לא רע איתם) שהם בטוחים לגמרי לשימוש בילדים.

    המשך שבוע מצוין,
    ערן

  2. גאולה הגיב:

    תודה רבה על החומר שאתה שולח .תמיד ידעתי שמוצרי חלב אינם טובים לנזלת .,מאידך תמיד המליצו על פירות הדר כפירות שמכילים ויטמין סי וטובים לעצירת הנזלת.אם כך ,טענה זו הופרכה?

    תגובה לגאולה:
    שלום גאולה ותודה על התגובה. ויטמין C בכמויות גדולות אכן יכול לעזור (ובעיקר למנוע), אבל כדי לקבל את הכמות היעילה תזדקקי ל-15-20 תפוזים ביום וזה אומר הרבה ליחה פרט לכך, התפיסה שבפירות הדר יש את הכמויות הגדולות ביותר של ויטמין C היא מיתוס. לדוגמא (לפי 100 גרם פרי/ירק) בפלפל אדום יש 190 מ"ג ויטמין C ובתפוז 53 בלבד! ובפירות וירקות אחרים: גויבה 190 מ"ג, פטרוזיליה 133, קיווי 98.
    בהצלחה! ערן

  3. עידית שחר הגיב:

    ערן בוקר טוב,
    יש לנו ילד מתוק בן 2.7 שנים. לדעתי מגיל 5 חודשים הוא עם נזלת שקופה (לעיתים רחוקות "צבעונית"). מאחר ויש לנו היסטוריה שלו עם קוצר נשימה ושיעולים אנחנו נותנים לו בהוראת רופאת הילדים שלנו פעם ביום משאף של וונטולין וחומר נוסף (שכחתי את שמו- המשאף בצבע כתום בהיר).
    אנחנו ממעטים מאוד במוצרי חלב בבית וכך גם בנושא הקמח הלבן.
    מה ניתן עוד לעשות כדי להקל עליו? כפי שבוודאי הבנת הנזלת כרונית.
    תודה רבה ,
    אבי ועידית שחר

    תגובה לאבי ועידית:
    שלום אבי ועידית. הרושם שלי לפי מה שתיארתם כאן בקצרה, הוא של חולשת מערכת החיסון משולבת בתגובה אלרגית כלשהי (קוצר נשימה הוא לרוב על בסיס אלרגי). מה שאתם עושים בהיבט התזונתי נשמע מצוין. במצבים כאלו הייתי מוסיף מכשיר לטיהור אויר ביתי (יוניזטור) אותו ניתן לשים בחדר של הילד, ובנוסף לחפש אם יש מקומות בבית בהם יש רטיבות או עובש ולטפל בהם.
    מה שעוד יכול להיות יעיל זה לשאוב באופן תדיר את השטיחים והמזרונים עם שואב בעל עוצמה כדי להיפטר כמה שיותר מקרדית אבק הבית.
    פרט לכך, שווה לשקול לפנות לטיפול בו המטפל יוכל להדריך אתכם באופן ספציפי ומותאם לילד ולמצבו אילו דברים נוספים ניתן לעשות בבית.
    בהצלחה! ערן

  4. מירי בלנק הגיב:

    תודה רבה על המאמר המעניין הזה.
    מצאתי בו הרבה מידע שימושי לחיי היום-יום.
    ממליצה לחברים 🙂

    תגובה למירי:
    שלום מירי. שמח לשמוע !

    ערן

  5. טל הגיב:

    ערן
    תודה רבה על המאמרים המעניינים והמועילים.
    שאלה: פעם השתמשנו ב R49-לבתי וחווינו "שיטפון" של נזלת- הפסקנו את השימוש מייד. האם לדעתך היה תהליך של ניקוי או תגובה בעייתית לתרופה?
    מצפה למאמרים נוספים! תודה

    תגובה לטל:
    טל שלום.
    קודם כל אני שמח לשמוע שהמאמרים מועלים. לגבי השימוש בתכשיר, קצת קשה לומר ממה נבעה התגובה מבלי להכיר יותר לעומק את המקרה. יחד עם זאת יכול להיות שהתכשיר גרם לגוף להתחיל תהליך של ניקוי והנזלת הרבה שיצאה הוא חלק ממנו. במקרים כאלו האם להמשיך או להפסיק? זה מאוד תלוי באופי המקרה ובגיל הילד. לדוגמא, אם הילד בן 3 וסובל רק מנזלת, ניתן להמשיך לעוד כיומיים ולראות אם לאחריהם יש שיפור. לעומת זאת אם מדובר בתינוק בן 4 חודשים שגם משתעל, במקרה כזה כדאי להפסיק מיידית כי ריבוי הנזלת יכול להחמיר את השיעול.

    עוד מאמרים בקרוב!
    ערן

  6. שיר הגיב:

    שלום, אני בת 18 אני מעל לשנה כבר מצוננת במצב קשה הלכתי לרופא שיבדוק עם יש לי אלרגיה וזה הראה שזה שלילי אבל הוא אמר שכן יש לי נזלת אלרגית הוא נתן לי כדורים וספרי לאף אבל שום דבר לא עזר גם לקחתי סטרואידים וגם זה לא עוזר לי הצינון גורם לי לגירודים כואבים בגרון ומעל הלשון ולכאבים קשים באוזניים היה תקופה שהרופא משפחה חשב שזה סינוסיטיס ונתן לי כדורים שהייתי לוקחת במשך שבועות וזה לא עוזר לי, בחודשיים האחרון נהיה שאם לא הייתי מקנחת את האף למעלה מי שעה+ אז נהיה לי נזלת כתומה וירוקה ויוצא לי טיפות של דם אבל הרוב זה הנזלת השקופה שלא מפסיקה לצאת לי מהאף הפנים שלי נפוחות והאף שלי כבר פצוע וכואב מאוד. וזה לא קשור לעונת מעבר אני כבר מעל לשנה ככה אז אני ככה בכל עונה אפשרית. מקווה מאוד שתעזרו לי אני באמת צריכה עזרה.

    • משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

      הרופאים לא תמיד יודעים למה את אלרגית. חפשי בגוגל דיאטת אלימינציה כדי שתבדקי אם את אלרגית למזון. וגם בדקי אלרגיה לצמחים ואבק וחומרי ניקוי וכביסה

  7. ענת וולקוב הגיב:

    היי
    יש לי תינוקת בת שנה . מאז שנכנסה לגן בגיל שמונה חודשים רוב הזמן מנוזלת כבר פעם שלישית עם דלקת אוזניים ושיעול שמצרים אינהלציות וטיפות אנטיביוטי . כרגע עם שיעול ונזלת ירוקה צהובה . מה אפשר לעשות כדי להקל עליה. מטפטפת מי מלח . שמן אקליפטוס גם ניסיתי וגם בצל .

    • ולריה הגיב:

      אצלי אותו הסיפור.. התינוקת שלי בת שנה. בגיל חצי שנה נכנסה לגן מאז כל הזמן עם נזלת בכל מיני צבעים..
      פעם בחודש טיפות או אנטיביוטיקה. כבר לא יודעת מה לעשות מאוד דואגת!
      זה עבר אצלכם? יש משהו שעזר?
      תודה על התשובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם? שתפו גם אחרים!