מי לא אוהב את האביב? מתחיל להתחמם, אבל לא חם מדי, ריחות חדשים עולים באויר ונראה שהטבע מתעורר מתרדמת החורף. צריך רק להרים את הראש וזה מכה בך במלוא העוצמה – לפני כמה ימים עברתי ליד גינה של בית פרטי שקצת נזנחה בחורף והתוצאה – ים של חרציות, סביונים ופרגים באמצע העיר בתערובת מטריפה של צבעים וריחות.
בדרך מופלאה, הטבע יודע לייצר את אותה המחזוריות שנה אחרי שנה, והמחזוריות הזאת של עונות השנה משפיעה על כל מי שהוא חלק מהטבע – הצומח והחי, כשגם האדם, קצת קשה לזכור לפעמים, הוא חלק בלתי נפרד מהטבע ולכן מושפע גם הוא מהמחזוריות הזאת.
אחד הדברים שאני הכי אוהב ברפואה הסינית ובפילוסופיה שלה הוא המקום המרכזי שהיא נותנת להשפעה של הטבע והמחזוריות שלו על בריאות האדם. הסינים אומרים שלא ניתן להפריד את האדם מהטבע ושהטבע משפיע על האדם ללא הפסקה. פעם זה היה מובן מאליו, אנשים חיו בתוך הטבע ולא היתה להם ברירה אלא להתאים את עצמם לעונות השנה, אחרת הם היו בבעיה. לדוגמא, אם האדם לא היה מכין את עצמו לחורף כראוי – אוטם את הבית, דואג לחימום ולמלאי של מזון, הוא היה עלול לחלות ואפילו למות.
היום יש לנו חימום, אמצעי תקשורת וחיזוי שיגידו לנו למה להתכונן ומתי, ומזון זמין. נראה כאילו יש ניתוק בין האדם לטבע ואנחנו כבר לא ממש תלויים בו. בחלקים מסויימים זה אכן נראה כך, אבל למעשה אנחנו עדין מושפעים מהטבע ומחילופי העונות, אפילו באופן לא מודע. ההשפעה הזאת יכולה להתבטא בשינויים במצב הרוח, הופעת כאבים נשכחים ובצורה הכי ברורה אצל מי שסובל מכך – בתופעות אלרגיות.
בספרים הקדומים של הרפואה הסינית, שמהווים את הבסיס שלה, הסינים נותנים מעיין הוראות הפעלה. מתוך ההשפעה הזאת של הטבע על האדם, הם מתארים איך האדם צריך להתנהג בכל עונה כדי להמשיך להיות בריא וכדי שיהיה מוכן לעונה הבאה.
הנה כמה מילים על האביב מתוך "ספר השאלות הפשוטות"', המאה ה-2 לפני הספירה:
" שלושת חודשי האביב
מציינים התמלאות והתרחבות,
בשמים ובארץ הכל מתעורר לחיים
אין ספור הדברים שופעים.
לך לישון מאוחר בלילה וקום מוקדם,
התהלך בחצר בצעדים גדולים,
פרע את שיערך והרפה את הופעתך,
על כן גרום לתודעה שלך לבוא לחיים."
כלומר, האביב הוא הזמן הנכון להשתחרר ולהרפות. זה רלוונטי לדרך בה אנחנו מתנהגים עם עצמנו וגם עם הסובבים אותנו, כולל הילדים שלנו. לכן באביב מומלץ לאמץ גישה קלילה יותר כלפי החיים, לתת יותר חופש לילדים ולסמוך עליהם, להפחית באיסורים וב-"לא" ולומר יותר כן, לצאת איתם לטבע ולתת להם לרוץ, להשתולל, לשחק ובעצם, להיות ילדים.
הילדים משוחררים מדעות קדומות וחופשיים מטבעם. הם מרגישים בצורה יותר עמוקה את השינויים בעונה והצורך שלהם בפעילויות כאלה הוא טבעי לגמרי. לכן מומלץ באביב לשחרר קצת את החבל ולתת להם את היכולת לבטא את זה.
"ספר השאלות הפשוטות" נכתב לפני יותר מ-2,200 שנה אבל בבסיס, האדם נשאר אותו אדם ומה שכתוב בו רלוונטי מאוד גם לתקופה שלנו. אבל כדי לראות אם הדברים באמת עובדים כמו שכתוב בספר, בואו נעשה ניסוי קטן בשחרור והרפיה: במשך השבוע הקרוב עם הילדים, הפחיתו את ה-"לא" ואת האיסורים והשאירו אותם רק לדברים שהם באמת חיוניים. בסוף השבוע שבו עם עצמכם ושימו לב אם משהו השתנה, בהתנהגות שלכם ובהתנהגות של הילדים. מחכה לכם הפתעה 🙂
אביב נפלא לכולם!
* לפוסט הבא על הבעיה הכי נפוצה באביב – האלרגיה ומה אפשר לעשות בבית כדי להקל על התופעות שלה לחצו כאן
* אתם מוזמנים לכתוב את התגובות שלכם כאן למטה.
כול כך פשוט וכול כך נכון…
תודה לך ערן!!!