"כשאתה צמא, זה לא הזמן לחפור באר", אומרים הסינים ומתכוונים לכך שצריך לראות קדימה ולהתכונן. אבל אנחנו ישראלים, רגילים לראות את הרגע ולא הרבה אחרי 🙂 ובכל זאת, כמטפל ברפואה סינית-יפנית, אני רוצה להציע בפוסט הזה את הזווית הסינית-יפנית, על החורף, כבר עכשיו, בקיץ.
לראות את המחר
אחד המפתחות לבריאות על פי הרפואה הסינית-יפנית, הוא להיות מסונכרן עם עונות השנה ולהתנהג בהתאם לכל עונה. זה חשוב לא רק לעונה הנוכחית אלא גם, ולפעמים בעיקר, לעונה הבאה.
לכל עונה אופי משלה, גם בפנים
בקיץ חם ובחורף קר, זה פשוט וכולנו מרגישים את זה. אבל מה קורה אצלנו בפנים? די אותו הדבר – מנגנון וויסות ואיזון שתלוי גם בעונות השנה. אנחנו גם עלולים להיפגע ממצבים קיצוניים שלא מותאמים לעונה, כמו שקורה בשנים האחרונות עם גלי החום הגדולים שמופיעים באביב.
בשנה שעברה למשל, התגלה שבשבוע של גל החום הגדול שהיה בחודש מאי 2020, מתו יותר אנשים מהממוצע בחודש זה. לא מדובר רק בהתייבשות או בדברים שמושפעים ישירות מהחום, אלא בפגיעה במנגנון הוויסות הפנימי – לגוף לוקח זמן להתרגל לעונה ולכן באביב הגוף עדין לא מוכן לחום קיצוני שכזה, ואנשים בקבוצות סיכון הם המושפעים ביותר. כך גם קרה השנה בקנדה שלא רגילה לתנודות חום כאלה קיצוניות.
כך שמה שקורה אצלנו בפנים מאוד מושפע ממה שקורה בחוץ ומסונכרן אליו. את זה גילו הסינים עוד לפני אלפי שנים וקבעו כללי התנהגות לכל עונה, על מנת לעבור את העונה בריאות ולהתחזק לקראת העונה הבאה.
איך כדאי לנהוג בקיץ?
הקיץ הוא עונה של להיות בחוץ. ברור, חם, לח לפעמים, לא נעים בחוץ ועדיף במזגן, לא? לטווח הקצר כן, נעים יותר במזגן, אבל מבחינה בריאותית, להיות כל היום במזג אוויר קר כשבחוץ חם, פוגע בבריאות שלנו לטווח הארוך.
אז כן, כדאי להיות יותר בחוץ, כמובן בשעות בהן פחות חם ויש פחות קרינה, אבל להרגיש שחם לנו ושאנחנו מזיעים זה טבעי לגמרי. תסתכלו לרגע על הילדים – לרובם זה לא ממש אכפת שחם ומזיעים (אם לא הרגלתם אותם למזגן והם שומעים אתכם מקטרים שחם…). בסדר, לא צריך גם להגזים ולנטוף, אבל להזיע קצת ולהרגיש שחם במידה, זה בסדר גמור ואפילו מומלץ (וכמובן שאוכלוסיות בסיכון צריכות להיזהר יותר).
שמש!
הפעילות בחוץ מאוד מחזקת את הגוף. השמש, מסייעת לנו להתחזק וגם מאפשרת ייצור של ויטמין די, ויטמין חיוני מאוד שמשפיע על מערכות רבות בגוף, כולל מערכת הנשימה.
כשאנחנו בחוץ, בשמש (ושוב, עם כל כללי הזהירות ולא כשקרינת השמש גבוהה), אנחנו גם מרגישים שמחים וחופשיים יותר, פחות לחוצים, פתוחים יותר, ויש לזה השפעה ישירה על הבריאות שלנו.
הרגש הדומיננטי של הקיץ
על פי הרפואה הסינית-יפנית, לכל עונה יש גם רגש דומיננטי והרגש האופייני לקיץ הוא שמחה! לכן כדאי לקפוץ על ההזדמנות ולהתבונן בצורה חיובית ושמחה על החיים. נכון, לא חסרות דאגות ויש כאלה שהמצב אצלם לא משמח, אבל גם אם המצב הוא קשה, הקיץ מזמין אותנו למצוא אפילו חריץ קטן של שמחה ולהסתכל דרכו על הדברים.
וחוץ מזה, נכון שבאופן טבעי קל יותר לשמוח בקיץ מאשר בחורף?
להיות בחוץ, להתחמם קצת, להזיע קצת ולשמח!
ככה, בשורה אחת, אפשר לסכם את ההמלצות של הרפואה הסינית-יפנית לקיץ. קל לבדוק אם ההמלצות האלה נכונות. פשוט יישמו אותם ותראו איך זה מרגיש לכם (ועזבו לרגע את חוסר הנוחות כשקצת חם ומזיעים). עוד דרך לראות אם זה נכון היא פשוט להתבונן על ילדים ואיך הם מתנהגים בטבעיות בקיץ.
אז כן, הילדים היום הרבה בתוך המסך (הם מקבלים דוגמא "טובה" מהמבוגרים…), אבל אתם בטח כבר מכירים את העליצות הטבעית של הילדים, במיוחד הקטנים, כשעושים להם טובה, מוציאים אותם מהמסך והולכים איתם לים, לבריכה, לטיול קטן ומבלים זמן פשוט ויקר ערך ביחד.
ומה עם החורף?
ההתנהגות המתאימה לקיץ בעצם "חופרת את הבאר" (אם לחזור לתחילת הפוסט) ומכינה את הגוף שלנו ושל הילדים שלנו בצורה מיטבית לחורף. האם זה אומר שלא נחלה בכלל? לא, ממש לא. מחלות קטנות הן לא דבר רע בכלל (וכתבתי על כך גם), אבל יש סיכוי טוב שנחלה פחות והמחלות יהיו פחות חמורות.
אז תנו לקיץ להיות קיץ!
צאו מהמזגן, תזיעו קצת, תהיו פעילים ואז תרגישו איך הדברים משתחררים, הלחץ יורד והחיוך והבריאות עולים :)) ותרוויחו גם "באר" של בריאות שכבר נחפרה, לקראת החורף.