קיץ, חמסין, החופש הגדול…יש לנו את כל הסיבות הנכונות לברוח למזגן. אין ספק שזאת אחת ההמצאות הטובות בהיסטוריה, אפילו עכשיו כשאני כותב את הפוסט הזה, המזגן עובד ומאפשר לי לחשוב יותר בבהירות על מה שאני רוצה לכתוב כאן.
בעולם מושלם היינו רק נהנים מהיתרונות של המזגן, אבל בעולם האמיתי, אנחנו גם משלמים מחיר על היכולת שלנו לשלוט במזג האויר הביתי, ואני לא מדבר על כמה עלה המזגן.
את המחיר הגלוי כולנו מכירים ויכול להיות שאתם חווים את זה בעצמכם או דרך הילדים: נזלת, חום שפתאום עולה, שיעול או צוואר ושרירים תפוסים. לא ממש נעים. הסיבה ידועה גם כן – המעבר מקור לחום, החשיפה לקור מקפיא בבית או בעבודה או חשיפה ישירה לרוח ולקור של המזגן. לגוף האדם קשה עם קור ורוח ישירים ולא מווסתים והוא מגיב בהתאם.
איך הסינים של לפני 3,000 שנה קשורים למיזוג?
אבל יש עוד כמה דברים, פחות ידועים, שהקירור גורם לגוף האנושי והסינים הבינו את זה הרבה לפני המצאת המזגן.
הפילוסופים הסינים והמדענים בתקופה שלפני כ-3,000 שנה (והסינים היו בהחלט מדענים בכלים של התקופה ההיא) תפסו את האדם כחלק בלתי נפרד מהטבע ומצאו שכדי שהאדם יהיה מאוזן הוא צריך לחיות בהרמוניה עם הטבע.
מה זה אומר? פעם זה היה מאוד ברור – לדוגמא, לקראת החורף האדם היה צריך לדאוג לחיזוק ולאיטום הגג והבית, לדאוג לעצים לחימום ובחורף עצמו הוא היה מכונס בביתו, שומר על חום גופו וישן הרבה, כי הלילות ארוכים.
לעומת זאת, בקיץ הוא היה צריך לדאוג למקום מוצל ומאוורר , היה שוהה פחות בבית כי חם והיה ישן פחות כי הלילות קצרים. כך היתה הרמוניה טבעית בין האדם לטבע ואם האדם היה חולה, זאת היתה מחלה שמתאימה לעונה – בחורף – התקררות, שיעול, נזלת, בקיץ – וירוסים שקשורים במערכת העיכול או מכת חום לדוגמא.
התרחקנו מאוד…
עם המודרניזציה, האדם התרחק מהטבע ועכשיו בקיץ אנחנו נזכרים שחם רק כשאנחנו יוצאים מהמזגן בדרכנו להיכנס למקום ממוזג אחר. כך מחלות החורף נהפכו עם הזמן למחלות שיש אותם גם בקיץ.
יותר מכך, לפי הסינים הקיץ הוא התקופה הטובה ביותר לחזק את הגוף ולהתכונן לסתיו ובחורף. כדי לעשות זאת, צריכים לחוות את הקיץ ואת החום ואם נמצאים כל הזמן בטמפרטורה קרה, הגוף מפספס את הזמן החשוב הזה בו הוא יכול להתחזק וכך לא להיות חולה בחורף.
תחשבו רגע על הילדים. אם מתסכלים עליהם לרגע מקרוב, רואים שלא ממש אכפת להם אם חם או אם הם מזיעים. להיפך, נראה שהם ממש נהנים מזה. זה עובד ככה פשוט כי לחוות את חום הקיץ זה צורך טבעי של הגוף.
אז מה לעשות? לוותר על המזגן, "להתעלף" מהחום?
כמו בכל דבר, התשובה היא מינון נכון ומודעות. הנה כמה כללים:
1. שלטו במחשבות האוטומטיות: הכל מתחיל מהראש ואת המחשבה האוטומטית שהנה אני יוצא החוצה והולך להיות כל כך חם, החליפו במחשבה שאומרת שאמנם חם אבל עכשיו קיץ, זה אמור להיות ככה, הגוף שלי זקוק לחום הקיץ וטוב לו עם זה, ובאמת שלא יקרה כלום אם נזיע קצת. המחשבה הנכונה תיצור לכם מציאות אחרת.
2. טמפרטורה נכונה של המיזוג: ממש אין צורך לקפוא. כוונו את המזגן ל-25 מעלות, הוא עושה עבודה מצויינת בטמפרטורה הזאת וגם חוסך חשמל.
3. עשו הפסקות יזומות: פעם בשעה כבו את המזגן לרבע שעה.
4. צאו החוצה עם הילדים: טיילו ותנו לעצמכם ולהם לחוות את החום ולהנות ממנו. אל תברחו ממזגן למזגן.
5. לילדים שסובלים מבעיות נשימה ומערכת חיסון חלשה: הקיץ הוא הזמן הטוב ביותר להתחזק. לכן קחו אותם לשיעורי שחיה, תנו להם להיות פעילים גופנית ותנו להם לחוות את החום.
* בכל הפעילויות בחוץ יש להקפיד כמובן על כובע, קרם הגנה ושתיה מרובה. מומלץ לא לבצע פעילות גופנית בזמני עומס חום כבדים.
לסינים יש חוכמה מיוחדת ולפיה הם קבעו כללי התנהגות נכונים לכל עונה. לפי הפילוסופיה הסינית הקיץ הוא הזמן לצאת החוצה, לשמוח, להיות משוחררים, לשחרר קצת את הילדים ולומר להם פחות "לא", ובעיקר לאהוב והרבה. נשמע טבעי ונכון, לא?
עכשיו ספרו לי, מה אתם מתכוונים לעשות בקיץ? אשמח לדעת – כאן למטה ב-"תגובות"
אצלנו בבית באמת אין מזגן ובמשך רוב הקיץ זה בסדר…
תודה רבה